Fiskeresor till Ryssland

Kolahalvön och flugfiske efter atlantlax, är en dröm för de flesta av oss som är bitna av sporten. När man har möjlighet att förverkliga detta så rekommenderar Salmosalarfishing följande program och älvar.

ASR- Atlantic Salmon Reserve , förfogar över 4 älvar: Kharlovka, Eastern Litza, Rynda och Zolotaya. ASR har skapat en fristad för laxen där allt kommersiellt fiske har totalförbjudits, som i praktiken lett till helt utrotat tjuvfiske. Resultaten visar sig genom stadigt stigande kurvor på återvändande fisk för lek samt smolträkning.

Salmosalarfishings program är uppdelade på:

1. Kharlovka + Eastern Litza, är ett resmål för riktigt stor lax. Hit åker man för att få en realistisk chans på sin drömfisk. Antal fisk/spö och vecka varierar med säsong och yttreförhållanden(som allt laxfiske) tvingas man säga nåt så är variationen typiskt mellan 2-20 fisk/spö och vecka. Hit åker man inte för att få mycket lax utan stor lax.

2. Rynda och Zolotaya, är mindre älvar för de som inte riktigt gillar stora breda älvar (jmf som mellan Gaula och Orkla i Norge). Skillnaden är i princip storlek på fisken en 15 kg lax i Rynda skulle ha vart 20% större i Kharlovka/Eastern Litza (18kg).

Fräscht boende i egen stuga med dusch och toalett. Varje dag börjar med en förstklassig och stabil frukost bestående av gröt, yoghurt, ägg och bacon, bröd, juice, kaffe/te. Dagliga helikopterlyft ut till respektive pooler som fiskas för dagen. Du kommer få uppleva fiske i spektakulärt vackra drömpooler. Guiden lagar lunch åt oss utefter älven, typiskt blir det soppa, grönsaker, bröd etc. Framåt kvällningen kommer helikoptern för att flyga oss tillbaka till campen. Vissa kvällar kan man ta sig en bastu före middagen. Före middagen blir det ofta fiskesnack med pilsner, drinkar och lite snacks. Middagen är normalt en 3-rätters tillställning av mycket hög standard , ingår naturligtvis vin/öl och snaps för den som så önskar. Efter middagen kan den som vill fiska homepool efter överenskommelse med campchefen(säkerhetssak, helst inget ensamfiske).

3. Ponoi River Company, förfogar över två lodger; Brevyeni och Ryabaga. Fisket bedrivs på ca 8 mil och vi har båda sidor av älven. Antal spön är maximerat till 20/vecka. Vi åker ut med jetboats till dagens beat, alla beats roteras över veckan och vi fiskar i fantastiska pooler. Vill man lära sig massivt om laxfiske är detta stället att åka till. En typisk vecka har fångster/spö på mellan 20-40 lax!!! Det är ingen storlaxälv, största fisken på veckan brukar ligga på ca 10kg, finns enstaka 15 kg men ej så många. Typiskt får man fisk mellan 3 till 5 kg och dessa är grymma fighters.

Boende är i nybyggda stugor, alla får singelrum med egen toa och dusch – mycket fräscht! Långtält för samvaro och måltider samt bar och prylshop med flugspön etc. Bastu finns att njuta av varje dag efter fisket. Maten är av världsklass och lämnar inget övrigt att önska. Du kommer inte förlora vikt under din fiskevecka!